English Deutsch Español Dansk Français

Loonwerkerscongres 2015: Over (in) Kuilen met Kwaliteit

Geplaatst op 29 januari 2015

Naar aanleiding van het succes van het congres van vorig seizoen wordt er ook dit jaar weer een Loonwerkerscongres georganiseerd. Naast Lely en VisscherHolland is ook Holaras hierbij aanwezig. Tijdens dit congres gaan verschillende specialisten uit het vak en sprekers vanuit de organiserende organisaties in op  de kwaliteit en het rendement van inkuilen. Ook wordt aandacht besteedt  aan inkuilmanagement en waar kansen liggen voor de loonwerker  om het rendement per hectare te verhogen.

Het jaar 2015 betekent voor melkveehouders het einde van het melkquotum. Dit geeft mogelijkheden tot groei. Om die groei te kunnen realiseren, is ook extra voer nodig. Veehouders  kijken steeds meer naar kwaliteit en een hoger rendement per hectare wordt belangrijker. De loonwerker speelt daar een belangrijke rol in.

Het belangrijkste doel bij het inkuilen van gras en mais is behoud van kwaliteit door een goede conservering. Een goed resultaat staat of valt bij vele factoren waar u als loonwerker  grote invloed op heeft:

  • Bemesting
  • Maaimoment
  • Afstelling machines
  • Verwerkingscapaciteit
  • Aanrijden afdichten

Tijdens verschillende regionale dagen wordt er een congres georganiseerd voor loonwerkers waar de belangrijkste factoren van het (in) kuilen zullen worden toegelicht. De sprekers zullen het met name hebben over kuilkwaliteit en welke kansen er liggen om het rendement per hectare te verhogen. Daarnaast worden er 3 praktische workshops op praktijkbedrijven gegeven, waarin de mogelijkheden tot het beperken van verliezen en optimaliseren van de kuilkwaliteit worden besproken. Ook is er uitgebreid de mogelijkheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Het congres voorziet daarmee loonwerkers met informatie en de uitwisseling van ervaringen die men kan toepassen om specifiek in te spelen op de behoefte van de veehouder.

 

Het congres wordt op 3 dagen georganiseerd:

  • 4 februari - regio West
  • 12 februari - regio Noord-Oost
  • 26 februari - regio Zuid